Windows-sovellukset Ubuntussa ja 3D-tulostus

Ubuntussa sovelluksia joka lähtöön

Koneet Kiertoon asentaa koneisiinsa pääasiassa UbuntuMATEn. Siihen on saatavana sovelluksia mieletön määrä ja suosittelemmekin tutustumista Ubuntun sovellusvalikoimaan (Järjestelmä -> Ylläpito -> Ubuntun sovellusvalikoima). Sieltä löytyy kategorioittain yli 50.000 eri sovellusta, joista vain kourallinen on maksullisia. Jos on jollekin ohjelmalle tarvetta, niin sellainen löytyy tästä joukosta. Mainittakoon esim. ilmainen Gramps-sovellus sukututkimusta varten – on suomenkielinenkin tuki ja se luonnollisesti pystyy lukemaan ja tallentamaan alan standardiformaatteja. Eikä maksa mitään. Asennus hoituu parilla klikkauksella.

Helppokäyttöisin työkalu muualla?

Välillä kuitenkin käy niin, että tehtävään löytyy työkalu, joka on vaan niin helppokäyttöinen muihin verrattuna, että haluaa käyttää sitä eikä mitään vastaavaa.  Sellainen tuntuu olevan SketchUp, jota voi käyttää mm. 3D-mallinnukseen. Tamperelaisen 3D-tulostuskahvilan (3D Crush Café, http://www.3dcrush.fi/) pitäjä, Sammeli Majava, järjestää 3D-kursseja, joissa opitaan käyttämään juuri SketchUp-ohjelmaa tulostettavien esineiden suunnitteluun.  Ubuntuun löytyy monenlaistakin 3D-piirustusohjelmaa, mutta vielä toistaiseksi allekirjoittanut ei ole löytänyt niin helppokäyttöistä kuin SketchUp.

Apua viinistä

Ei kuitenkaan alkoholipitoisesta sellaisesta vaan Wine-nimisestä ”sovelluksesta”. Wine on työkalu, jolla voi saada jotkut Windowsiin tarkoitettuja sovelluksia toimimaan Ubuntu-ympäristössä.  Jos on Windowsiin tarkoitettu ohjelma mielessä, kannattaa tarkistaa osoitteesta https://www.winehq.org/, onko se kuinka hyvin tuettu. Sivuston ylälaidassa on hakukenttä, johon voi syöttää ohjelman nimen. Tässä osa SketchUpista kerrottava. Gold-tasoinen sovellus toimii todella hyvin, Silver vähän huonommin, Bronze sitäkin huonommin ja Garbagesta ei taida olla mitään hyötyä. Allekirjoittanut on käyttänyt tuota 2014-versiota suhteellisen sujuvasti – kannattanee siis päivittää 2016-versioon niin saisin nauttia jo hopeatasoisesta toimivuudesta.

kuvakaappaus-winehq-sketchup-mozilla-firefox

Vanhat PC-pelit kehiin!

WineHQ:stä saa myös vinkkejä siitä, miten jonkun ohjelman saa toimimaan Winellä — voi vaatia esim. hieman lisäasetusten muokkausta.  Wine on muuten eräs tapa saada vanhoja PC-pelejä taas toimimaan — esim. ”Escape from Monkey Island” on myös Gold-tasoisena. (Tai itse asiassa Ubuntu 14.04 -versiolla jopa Platinum-tasoinen!)

Boggletusta suomeksi

Olen pitkään ollut Bogglen fani. Bogglessa sekoitetaan 16 kirjainkuutiota ja käydään kisaa siitä, kuka keksii niistä eniten sanoja kolmen minuutin sisällä. Meillä on ollut peli sekä suomenkielisenä että englanninkielisenä, mutta vuosien mittaan suomenkieliset nopat on hukkunut. Hiljattain kuitenkin keksin, että Wikipediassa oli ystävällinen sielu julkaissut Bogglen suomenkielisen version noppien kirjaimet ja niinpä syttyi idea, että voisin itse ne nopat suunnitella ja tulostella 3D Crush Café:ssä. Alla näkyy ensimmäinen prototyyppi alkuperäisten noppien joukossa, taustalla BattleLore-joukot.

Boggle-kuutiot - joukossa yksi itsetulostettu

Boggle – yhdellä itsetulostetulla nopalla

 

 

 

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

} ) ( jQuery );