Väärä valinta

Jos ei tiedä paremmasta, lienee sopimatonta sanoa, että olisi tehnyt minkäänlaista valintaa, saatikka syyttää väärän valinnan tekemisestä.

Tapaus Wilt Chamberlain

Kuulin NPR:n ”This American Life”:n jakson 590 (”Choosing Wrong”, ts. Väärät valinnat), jossa mm. oli Malcolm Gladwellin juttu Wilt Chamberlainista ja hänen väärästä valinnasta. Wilt oli hyvin menestykäs koripalloilija, jolla oli kuitenkin selkeä heikkous — hänellä oli todella huono sihti vapaaheitoissa. Uransa aikana hänellä oli kausia, kun hän sai vain 40% hänen vapaaheitoistansa koriin. Eräässä historiallisessa matsissa vuonna 1962 tuo prosenttiluku olikin hämmästyttävä 87,5.  Wilt oli sinä kautena vaihtanut vapaaheittotyylinsä ”tyttömäiseen”* tyyliin, heiluttaen pallon polvien välistä sen sijaan, että heittäisi yläkautta pään päältä. Uusi tyyli oli selkeästi parempi, mutta Wilt kuitenkin vaihtoi takaisin vakiintuneeseen tyyliin ja luonnollisesti tulokset seurasivat perässä – hän oli jälleen surkea vapaaheitoissa.

Tietokoneiden vakiintunut vapaaheittotyyli

”Miten tämä liittyy tietokoneisiin ja teihin, Koneet Kiertoon?”

Meillä käy jatkuvasti asiakkaita, joiden ”vanhahko” Windows-tietokone on hidastunut yli asiakkaan sietokyvyn. Kone on hidas käynnistymään, ohjelmat käynnistyvät hitaasti, virustorjuntaohjelma vaatii päivityksiä, samaten java ja adobe ja ties mikä muu ohjelma, äläkä unohda itse Windows-järjestelmää, joka sekin vaatii päivityksiä. Ja päivitysten lataus ja asennus saattaa kestää todella kauan vaatien välillä myös koneen uudelleenkäynnistämisiä (hitaita sellaisia). Mutta ”tätähän tää on, tää tietokoneen käyttö”.

Tietokoneen käyttö voi olla muuta

Koneen hitauteen tai sekoamiseen voi olla monta syytä, mutta useimmiten se johtuu siitä, että Windows on kompastunut omiin kengännauhoihinsa.

Edullisin ja mielestämme fiksuin ratkaisu tähän on vanhan koneen järjestelmän vaihto parempaan. Nykyisin käytämme UbuntuMATE-järjestelmää. Se korvaa Windowsin. Se on turvallisempi, kevyempi, luotettavampi ja selkeämpi. Sen kanssa ei tarvitse käyttää virustorjuntaa, päivitykset asennetaan kertaheitolla kaikille ohjelmille nopeasti ja useimmiten lennosta (ilman uudelleenkäynnistämistä). Se pysyy vetreänä ja koska järjestelmä on kevyempi, se ei rasita konetta fyysisesti niin paljon.

n. 10v vanha läppäri päivittäisessä käytössä

Kirjoittajan oma n. 10v vanha läppäri — edelleen käytössä.

”Miksei sitten kaikki käytä tätä, en ole ikinä kuullutkaan?”

Kuten kysyin ylhäällä, onko huonomman valinta oikeastaan valinta, jos ei tiedä paremmasta? Yleisin syy, ettei ihminen jo käytä tätä järjestelmää, on vain se, ettei hän tiedä sen olemassaolosta.

Tietysti sekään ei auta, että Microsoft on tehnyt diilit tietokonevalmistajien kanssa niin, että Windows tulee valmiiksi asennettuna uusissa tietokoneissa.

Koneet Kiertoon tekee oman osansa valistamalla ihmisiä vaihtoehdoista ja asentamalla UbuntuMATEn heille, jotka sen haluavat. Se on saatavana suomenkielisenä ja siinä on mukana valmiiksi kaikki tavallisimmat ohjelmistot: nettiselain (Firefox), office-paketti (LibreOffice), kuvankäsittelyohjelma (GIMP), videoiden katseluohjelma (VLC) ja valokuvien järjestelyohjelma (Shotwell). Huomaa, että itse järjestelmähän ei maksa senttiäkään ja osaava ihminen saa sen itse asentaa täysin ilmaiseksi. Myös kaikki mukana olevat ohjelmat ovat ilmaisia. Koneet Kiertoon laskuttaa järjestelmän asentamisesta ja testauksesta tämän kirjoituksen aikana vain 59€.


*En halunnut käyttää termiä ”tyttömäinen”, mutta oli haasteita keksiä parempaa. Englanniksi tämä heittotyyli kutsutaan ”granny shot”:ksi, ilmeisesti vihjaten, että ”mummit” heittää tällä tavalla. Tässä loistava ”tyttömäinen”-video YouTubesta: https://www.youtube.com/watch?v=XjJQBjWYDTs

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

} ) ( jQuery );